Kaksi pientä lasta leikkimässä hiekkalaatikolla.

Tilapäinen lastenhoitoapu

MLL tarjoaa perheille lastenhoitoapua tilapäiseen ja lyhytaikaiseen tarpeeseen esimerkiksi kun vanhemmat ovat työmatkalla tai haluavat hengähtää hetken. Toiminnan tarkoituksena on helpottaa perheiden arjen haasteita ja edistää arjessa jaksamista. 

Hoitajia välitetään niissä kunnissa, jotka ovat solmineet piirin kanssa kuntakumppanuussopimuksen. Piirin työntekijät ohjeistavat kuntien henkilöstöä lastenhoitoapuun liittyvissä asioissa, jotta perheet saadaan ohjattua avun piiriin sujuvasti. 

MLL kouluttaa hoitajat 

Hoitajat ovat MLL:n lastenhoitokurssin suorittaneita, 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä. Hoitajat haastatellaan ja perehdytetään tehtävään. MLL huolehtii myös hoitajien jatkokoulutuksesta ja ohjauksesta. Kaikilta hoitajilta selvitetään rikostausta ennen työn aloittamista.

Hoitaja huolehtii lapsen turvallisuudesta ja viihtymisestä vanhempien ohjeiden mukaan. Hoitajalla on vaitiolovelvollisuus lasta ja perhettä koskevissa asioissa.

MLL:n välittämät hoitajat eivät ole työsuhteessa MLL:ään, sen piirijärjestöihin tai paikallisyhdistyksiin. Perhe tilaa itse palvelun, toimii hoitajan työnantajana ja vastaa työlainsäädännössä määrätyistä työnantajavelvoitteista. Hoitaja puolestaan vastaa työntekijän velvoitteista.

Hoitajan palkka on 9 euroa tunnilta (pyhäpäivänä 18 e/tunti). 

Tilapäistä lastenhoitoapua tarjotaan MLL:n Järvi-Suomen piirin alueella seuraavissa kunnissa:

  • Keski-Suomi: Jyväskylä, Joutsa, Jämsä, Karstula, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Uurainen, Äänekoski
  • Etelä-Savo:  Mikkeli, Pieksämäki, Savonlinna
  • Pohjois-Savo: Iisalmi, Kiuruvesi, Kuopio, Lapinlahti, Pielavesi, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Varkaus, Vieremä
  • Pohjois-Karjala: Ilomantsi, Joensuu, Kontiolahti, Liperi