Vanhempainnetti

Vanhempainnetti on Mannerheimin Lastensuojeluliiton perheille ja vanhemmille suunnattu sivusto, joka tarjoaa mm. paljon tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, tukivinkkejä, keskustelut, blogin sekä kirjepalvelun.

VANHEMPAINPUHELIN JA -NETTI

Väsyttääkö tai ahdistaako vanhempana olo joskus? Tuntuuko arki rutiinien loputtomalta toistolta? Mietitkö lapsesi käyttäytymistä tai kehitystä?

Et ole yksin. Kaikki vanhemmat pohtivat joskus samankaltaisia asioita. Vanhempainpuhelimessa ja -netin kirjepalvelussa sinua kuunnellaan. Toinen vanhempi, vapaaehtoinen tehtävään koulutettu päivystäjä, keskustelee kanssasi puhelimessa tai vastaa nettikirjeeseesi. Voit soittaa tai kirjoittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277.

Puhelimeen vastataan
maanantaisin klo 10-13 ja 17-20
tiistaisin klo 10-13 ja 17-20
keskiviikkoisin klo 10-13
torstaisin klo 14-20


Puhelu on maksuton.

Vanhempainnetin kirjepalveluun voi kirjoittaa kysymyksiä ympäri vuoden ja vuorokauden. Päivystäjät vastaavat henkilökohtaisesti viesteihin kahden viikon sisällä.

Vanhempainnetin kirjepalvelu

Vanhempainpuhelimessa ja nettikirjepalvelussa vastataan myös mediaan, erityisesti nettiin liittyvissä kysymyksissä. Finnish Internet Awareness and Safety (FIAS) -projekti on osa EU:n Safer Internet Plus -ohjelmaa.
 

Vanhemmuuteen liittyvää keskustelutukea aikuiselta aikuiselle

Vanhempainpuhelimen ja -netin kirjepalvelun apu perustuu kahden vertaisen kohtaamiseen puhelimessa tai nettikirjeen välityksellä. Apu ei ole ammatillista, vaan auttaminen perustuu kuulluksi tulemiseen sekä arkisen tiedon ja kokemuksen jakamiseen. Arki voi olla joskus raskasta ja huolien purkaminen ja peilaaminen toisen aikuisen kanssa auttaa selkiyttämään tilannetta. Tarvittaessa Vanhempainpuhelimesta ja -netin kirjepalvelusta saa myös neuvoja ja mielipiteitä vanhemmuuteen liittyvissä asioissa.

Verkkoauttamisen eettiset periaatteet

Vanhempainpuhelimen ja -netin kirjepalvelun toiminta noudattaa Vapaaehtoisen puhelin- ja verkkoauttamisen eettisten periaatteiden neuvottelukunnan hyväksymiä eettisiä periaatteita. Periaatteiden mukaan keskeistä on tarjota yhteydenottajalle luottamuksellinen ja nimetön keskustelu. Vastuu puhelin- ja verkkoauttamisesta on sitä järjestävällä taustaorganisaatiolla - ei yksittäisellä päivystäjällä.

Ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä vuodesta 1989

Vanhempainpuhelin ja -netin kirjepalvelu (VPN) on vertaistukeen perustuvaa MLL:n ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä. Vanhempainpuhelin on perustettu vuonna 1989 ja Vanhempainnetin kirjepalvelu vuonna 2000.

Tukemalla vanhempia edesautetaan koko perheen hyvinvointia. Vanhemmat voivat ottaa yhteyttä puhelimitse tai netin välityksellä halutessaan keskusteluapua, tukea tai uutta näkökulmaa kaikissa lapsiin, kasvattamiseen sekä vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä tai pohdinnoissa. Yhteyttä voi aina ottaa nimettömänä ja luottamuksella. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut, vaitiolovelvolliset vapaaehtoiset, jotka ovat itsekin vanhempia.