Perhekummitoiminta

PDF-tiedostoPerhekummi 12 2016 Karjalainen.pdf (2.2 MB)
"Ihminen, jolla olisi aikaa" - juttu perhekummitoiminnasta sanomalehti Karjalaisessa joulukuussa 2016.

Tule mukaan perhekummiksi!

”Omien lastenlasten kasvettua olin jo muutaman vuoden miettinyt, että olisi kiva olla mummi myös lapselle, jolla ei mummia syystä tai toisesta ole ja kun minulla olisi siihen aikaa. Sitten yhtenä päivänä oli lehdessä MLL:n ilmoitus "Turvallisia aikuisystäviä lapsille". Se ilmoitus oli kuin minulle tehty. Soitin alueen perhekummitoiminnasta vastaavalle koordinaattorille ja ilmoittaudun joukkoon. Nyt elokuussa aloitan perhekummina toisen perheeni kanssa.”

Perhekummi

Haluatko antaa aikaasi alle kouluikäisen lapsen perheelle, joka kokee tarvitsevansa arkeen piristystä, tukea ja aikuista juttuseuraa? Mannerheimin Lastensuojeluliitto kouluttaa vapaaehtoisia perhekummeja lapsiperheille.

Perhekummia hakevat lapsiperheet ovat ihan tavallisia perheitä arjen iloineen ja suruineen. Yleisimpiä syitä perhekummin hakemiselle ovat

• Perheen sukulaiset tai ystävät asuvat kaukana
  • Perhe kaipaa vahvistusta vanhemmuuteen (nuoret vanhemmat, yksinhuoltajat, monikko- ja usealapsiset perheet)
  • Vanhemmat kokevat itsensä yksinäisiksi tai väsyneiksi (paikkakunnalle muutto, toisen puolison matkatyö)

Perhekummin ja perheen suhteen lähtökohtana on vapaaehtoinen ja tasavertainen kumppanuus. Perhe voi hakea perhekummia itse tai esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan ohjaamana. Perhe ja perhekummi sopivat yhdessä MLL:n koordinaattorin kanssa kummisuhteen kestosta ja tavoitteista, jotka lähtevät aina perheen tarpeista. Perhekummi tapaa perhettä noin kerran kahdessa viikossa, parin tunnin ajan kerrallaan. Perhekummi keskustelee, kuuntelee ja on mukana arjen tavallisissa puuhissa. Perhe ja perhekummi voivat sopia myös yhteisestä vaunulenkistä, kauppareissusta tai retkestä alueen leikkipuistoon tai perhekahvilaan.

Perhekummeille järjestetään säännöllisesti vapaaehtoistyötä tukevaa toiminnanohjausta ja virkistystä.

Jos olet luotettava, auttamisesta kiinnostunut ja valmis sitoutumaan noin vuodeksi, voit sopia perhekummiksi. Voit ottaa yhteyttä oman alueen koordinaattoriin joko suoraan soittamalla tai sähköpostitse tai voit täyttää ilmoittautumislomakkeen Perhekummikoulutukset-kohdasta. MLL kutsuu kaikki kiinnostuneet haastatteluun. Haastattelun perusteella valitut henkilöt osallistuvat peruskoulutukseen, joka kestää noin 20 tuntia.

Järvi-Suomen piirin alueella Perhekummi-toimintaa on seuraavilla paikkakunnilla:

• Hankasalmi
  • Joensuu
  • Jyväskylä
  • Jämsä
  • Kuopio
  • Kontiolahti
  • Laukaa
  • Liperi
  • Mikkeli
  • Muurame
  • Pieksämäki