Vertaisryhmät

Vanhempien vertaisryhmätoiminta on lähtenyt käyntiin vanhempien omista tarpeista. Vertaisryhmien tarkoituksena on tukea tavallista arkipäiväistä vanhemmuutta. Tärkeään osaan vertaisryhmätoiminnassa nousee kokemusten vaihto, tasa-arvoisuus, toisten kunnioittaminen ja usko omaan vanhemmuuteen sekä yhdessä oppiminen.

Vertaisryhmässä on tarkoituksena jakaa keskustelun ja toiminnan kautta arkielämään ja vanhemmuuteen liittyviä asioita. Vertaisryhmissä toiminta perustuu ryhmäläisten itseohjautuvuuteen ja ryhmien tarkoituksena on toimia ilman varsinaista vetäjää.

Vertaisryhmä on joukko samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, jotka keskustelevat tai toimivat yhdessä. Vertaisryhmän toiminta perustuu avoimuuteen, tasa-arvoisuuteen ja jokaisen osallistujan kunnioitukseen.

Vanhempien vertaisryhmässä on mahdollista

• tavata muita vanhempia, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa
  • vaihtaa mielipiteitä, kokemuksia ja tunteita vanhemmuudesta
  • saada uusia ajatuksia lapsuudesta, aikuisuudesta ja vanhemmuudesta
  • löytää uusia ratkaisuja arkisiin tilanteisiin
  • antaa ja saada käytännön apua
  • toimia yhdessä ja kokea yhteenkuuluvuutta
  • vaikuttaa laajemmin, jopa yhteiskunnallisesti

Lisätietoja perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreilta: Yhteystiedot

Jututtamo -ohjaajakoulutus 2018

Jututtamo-koulutus tarjoaa uudenlaisia työkaluja keskustelun virittämiseen ja vertaisryhmän ohjaamiseen. Jututtamo on keskusteluhetki, jossa vanhemmat pohtivat erilaisia lapseen, nuoreen ja vanhemmuuteen liittyviä asioita. Jututtamo voi kokoontua keskustelutuokiona vaikkapa MLL:n perhekahvilassa, kertaluontoisena tai useamman kerran ryhmänä vanhemmille tai osana vanhempainiltaa päiväkodissa tai koulussa. Ohjaajille jaettavassa materiaalissa on keskustelurunkoja eri teemoihin. Lapsen ja nuoren näkökulma on ykkösenä mielessä.

Koulutus on suunnattu kaikille lapsista, nuorista, perheistä ja vapaaehtoisena ohjaajana toimimisesta kiinnostuneille. Et tarvitse aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisestaKoulutus on maksuton sisältäen materiaalin, ruokailun ja kahvit. Koulutukseen sisältyy kaksi tapaamista ja Jututtamon ohjaamisen harjoittelu.

Jututtamo -ohjaajakoulutus

Lapsiperheiden arki on täynnä asioita, joita on antoisinta jakaa toisten samassa tilanteessa olevien kanssa. Kiinnostaisiko sinua oppia ohjaamaan vanhempien yhteistä keskustelua MLL:n Jututtamossa?

Mitä?

MLL:n Jututtamoissa vanhemmat kokoontuvat keskustelemaan erilaisista lapsiin, nuoriin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Erityisesti keskitytään lapsen/nuoren näkökulman ymmärtämiseen.

Jututtamo voi olla yksittäinen keskusteluhetki tai useamman kerran vertaisryhmä vaikkapa odottajalle, teinin vanhemmille tai vauvaperheelle.

Jututtamo-koulutus tarjoaa uudenlaisia työkaluja keskustelun virittämiseen ja vertaisryhmän ohjaamiseen, joita voi soveltaa moniin muihinkin tilanteisiin.

Milloin ja missä?

MLL:n Järvi-Suomen piirissä järjestetään Jututtamo-ohjaajakoulutusta syksyllä 2018:

• Kuopiossa 8.9.–1.11.2018
  • Mikkelissä
  • Jyväskylässä

Koulutukseen sisältyy kolme tapaamista ja Jututtamon ohjaamisen harjoittelu. Jututtamon ohjaamista voi harjoitella itsenäisesti tai parin kanssa esimerkiksi MLL:n paikallisyhdistyksen toiminnassa. Tukea ja ohjausta Jututtamo-harjoittelun toteutukseen saat piiristä.

Koulutus on maksuton sisältäen materiaalin, ruokailun ja kahvit.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu kaikille lapsista, perheistä ja vapaaehtoisena ohjaajana toimimisesta kiinnostuneille. Et tarvitse aiempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta.

Ilmoittaudu mukaan!

Kuopion koulutus 30.8.2018 mennessä: vapamuotoinen ilmoittautuminen eila-mari.vaatainen (a) mll.fi

Kerro ilmoittautumisen yhteydessä nimesi,  mahdollinen yhdistys, osoite, puhelinnumero, ruokavalio sekä hieman siitä, mikä innostaa sinua osallistumaan koulutukseen ja millaisen Jututtamon haluaisit järjestää.

Lisätietoja:

Perhekeskustoiminnan koordinattoreilta

Jututtamo on vanhemmuutta yhdessä!