Joulumieltä jokaiselle lapselle!

12.12.2017

Suomessa elää noin 100.000 lasta, jotka elävät vähävaraisessa perheessä. Lapsiperheiden vähävaraisuus vaikuttaa lapsiin ja nuoriin monella eri tavalla. Vähävaraisen perheen lapset eivät voi viettää esim. vapaa-aikaansa samalla tavalla kuin muut lapset, jos harrastuksiin ei ole varaa. Tämä voi syrjäyttää lapsen kaveriporukasta ja aiheuttaa yksinäisyyttä ja häpeää.  Köyhyys voi myös rasittaa perheen jäsenten välejä, kun huoli painaa vanhempien lisäksi myös perheen pienimpiä. Tämäntyyppiset tekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen.

Hyvä joulumieli keräys auttaa tämänlaisia lapsiperheitä, joilla on vaikea tilanne esimerkiksi työttömyyden, sairauden, perheen pienituloisuuden tai jonkin kriisitilanteen vuoksi. Keräyksen tuotot jaetaan 70 euron arvoisina lahjakortteina, joilla voi ostaa joulupöytään ruokaa. Keräyksen järjestää MLL ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen kanssa. MLL: n ja SPR: n paikallisyhdistykset ja osastot etsivät avun tarpeessa olevat perheet yhteistyössä paikallisen neuvolan, sosiaalitoimiston tai seurakunnan kanssa.

Keräys sai alkunsa vuonna 1997 kun toimittaja Arto Nybergin sai ajatuksen kehitellä silloiseen Aamu- Tv:seen joulukalenterin, jonka tarkoitus oli auttaa suomalaisia vähävaraisia lapsiperheitä. Suunnitelmat muuttuivat matkan varrella ja kasvoivat lumipallo efektin tavalla valtakunnalliseksi joulukeräykseksi.

Tänä vuonna, vuonna 2017 on Hyvä Joulumieli keräyksen 21. keräyskerta. Keräys alkoi marraskuun lopussa ja jatkuu aina jouluaattoon asti, joten aikaa lahjoittamiseen on vielä muutama viikko.  Tämän vuoden keräys tavoitteena on kerätä 2.1 miljoonaa euroa jolla saadaan lahjakortteja jopa 30 000 vähävaraiselle lapsiperheelle. Hyvä Joulumieli keräys tuo siis varmasti monelle lapselle ja aikuiselle hymyn huulille ja luo joulumielen.

Janika Rahikainen
Järjestöavustaja, MLL:n Järvi-Suomen piiri