Tartu tarinaan ja avaa ovi lukemattomiin seikkailuihin!

28.9.2018

Projektikoordinaattori Karoliina Vallipuro

Isäni jaksaa aina kertoa lapsuudestani samaa tarinaa: hän oli nukuttamassa minua päiväunille ja pyysin kirjaa toisensa jälkeen luettavaksi. Ja isähän luki. Lopulta monien yhdessä luettujen kirjojen jälkeen olin todennut, että en oikeastaan olekaan väsynyt ja päiväunihetki oli ollut sitten siinä.

Lapselle lukemisen hyödyistä on tehty useita tutkimuksia. Lukeminen kehittää mielikuvitusta, nopeuttaa puheen ja kielen oppimista sekä parantaa oppimisvalmiuksia. Tutkimusten mukaan lapset joille on luettu ovat motivoituneempia käymään koulua ja pärjäävät paremmin kaveriporukoissa. Kielellinen kehitys, sanavarasto, tunnetaidot ja empaattisuus kasvavat erilaisten tarinoiden myötä. (10 faktaa lukemisesta 2017, Lukukeskus.)

En kuitenkaan pyytänyt isääni lukemaan sen vuoksi että saisin tulevaisuuttani varten hyödyllisiä tietoja ja taitoja – pyysin, koska nautin tarinoista ja yhteisestä rauhallisesta hetkestä. Parasta yhteisissä lukuhetkissä onkin rauha olla yhdessä lähekkäin. Vanhemman tai muun läheisen aikuisen lämmin syli, käpertyminen yhdessä sohvannurkkaan kirjan kanssa; ne muistijäljet jäävät lapseen – ja aikuiseen.

Elokuussa käynnistyneen Tartu tarinaan -hankkeen tavoite on lisätä lukuiloa nyt alkuun keskisuomalaisissa 0-6-vuotiaissa lapsissa ja heidän perheissään. Hanke kannustaa toiminnalliseen lukemiseen ja tuo Keski-Suomen alueen päiväkoteihin ja MLL:n perhekahviloihin erilaisten teemojen ympärille kasattuja lukubokseja. Ne sisältävät kirjojen lisäksi muutakin teemaan liittyvää materiaalia kuten pelejä, leikki- ja askarteluideoita tai vaikka musiikkia. Lisäksi hankkeen tiimoilta järjestetään erilaisia työpajoja ja luentoja, joihin tervetulleita ovat niin ammattilaiset, vapaaehtoiset kuin vanhemmatkin. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Niilo Mäki Instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri ja Jyväskylän kesäyliopisto.

Aloitin työt MLL Järvi-Suomen piirillä hankkeessa koordinaattorina syyskuun alussa. Meillä on upea hanketiimi johon kuuluu kaksi työntekijää Niilo Mäki Instituutista sekä yksi työntekijä Jyväskylän kesäyliopistolta. On ollut huikeaa huomata miten innolla niin päiväkodit kuin perhekahvilatkin ovat lähteneet mukaan hankkeeseen. Ensimmäisiä lukubokseja pilotoidaan perhekahviloissa ja päiväkodeissa tämän syksyn aikana ja ensi keväänä laajennamme toimintaa. Jos perhekahvilasi tai yhdistyksesi on kiinnostunut osallistumaan, ota yhteyttä!

Oma janoni kirjoihin ja lukemiseen on säilynyt aikuisuuteen saakka. Kun käsiinsä saa hyvän kirjan, ei sitä malttaisi laskea millään alas. Kello käy ja nukkumaanmenoaika on mennyt jo tunteja sitten mutta tarina on imaissut mukaansa. Nyt, pienen lapsen äitinä, rauhoittuminen oman kirjan äärelle on harvinaista herkkua. Onneksi voin uppoutua nyt tarinoihin yhdessä lapsen kanssa – aivan kuten omat vanhempani aikoinaan minun kanssani.

Karoliina Vallipuro
Koordinaattori, Tartu tarinaan -hanke