Materiaalia yhdistysten käyttöön

Täyskäsipäivät 2018

 

Yhteentuovat Täyskäsi-päivät järjestettiin helmikuussa Kuopiossa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä.  Päivillä kohdattiin muita yhdistyksiä, jaettiin ideoita, iloja ja suruja. Saatiin toisistamme voimaa ja hyviä syitä tehdä asioita!  Ohessa koonti päivien aiheista sekä vinkkejä niihin.

Päivillä oli yhteiset teemat:

 • MLL-tietovisa ja hippu historiaa
 • Piirin rooli yhdistysten tukena
 • LAPE: Lapsi- ja perhepalveluiden kehittäminen, perhekahvilat osana perhekeskusverkostoa
 • Yhdistysten toiveet ja tarpeet -työpajat

Keskustelua voidaan jatkaa Facebookin pj- ja perhekahvilaohjaajien ryhmissä ja meihin saa olla suoraan yhteydessä.

Yhdistysnetti auttaa tiedon ”aarreaittana”. Sieltä löytyvät mm. pohjat, lomakkeet ja graafiset ohjeet. Jokainen jäsen voi luoda sinne tunnukset.

 

Vauvoista nuoriin ja vaareihin

Päivillä huomattiin, miten erilaisia toimintoja MLL:ssa on kaikenikäisille perhekahvilasta kylämummitoimintaan. Jokainen paikallisyhdistys voi poimia itselleen mielekkäimmät -kaikkeen ei tarvitse tarttua.

Nuoritoiminnassa on menossa Selviydytään kiusaamisesta -hanke, joka auttaa konkreettisesti nuoria pienryhmissä. Toiminta laajenee Jyväskylästä Kuopioon. Lisätietoa: http://bit.ly/2GciL0u

 

Jäsenhankintakampanja käynnissä

 

Jäsenhankintakampanja otettiin innolla vastaan. Esimerkiksi Jämsän, Mäntyharjun, Kiteen ja Vieremän yhdistysten tekemistä voi katsella Facebookissa ja nettisivuilla. Toisaalta osa koki jäsenyyden myymisen vieraaksi. Jokainen tekee oman näköistä ja omilla voimavaroilla. Hyviä vinkkejä voi kysyä toisilta yhdistyksiltä suoraankin ja yllä mainituissa Face-ryhmissä.

Puheeksi ottaminen voi tapahtumia esimerkiksi näin: ”Ovatko lasten ja perheiden asiat sinulle tuttuja?” Osalle toimivat konkreettiset edut ja osalle riittää jaettu arvomaailma. Voitte miettiä toiminnassa jäsenalennuksia.

Jäseneksi liittymisessä houkuttelussa tarvitsee olla nettiyhteys tai lomake valmiina (ja pyytäjällä vastuu postittaa).

Sitouttavaksi nähtiin uuden jäsenen konkreettinen ja henkilökohtainen tervetulotoivotus: viesti, kortti, kahvipaketin vienti kotiovelle ja toivottaminen tervetulleeksi mukaan toimintaan.

Jäsenestä toimijaksi?

Kohdatessa voi kertoa, mitä voi tehdä. Tehtäviä kannattaa miettiä valmiiksi pienistä suuriin: kahvinkeittoapu tapahtumassa, hallituspesti. Kutsu seuraamaan nettisivuja/facea ja pidä yhteyttä jatkossa tiedottamalla toiminnasta.

 

Hyvä meininki näkyy ulospäin ja houkuttelee uusia mukaan. Paras tapa saada uusia on edelleen suoraan kysyä mukaan.

Lisätietoa ja ideoita löytyy jäsenhankintakampanja sivulta

 

Mukaan tulon helppous

Syyskokouksen järjestäminen nuotiolla helpottaa mukaan tuloa. =)

Vastuun jakaminen turvaa kaikkien jaksamisen. Erilaisille ihmisille löytyy yhdistyksessä sopiva tehtävä: paperi- ja asiakirjaekspertti, leipoja, jututtaja, visionääri jne.

LAPE

LAPEsta pohdittiin avoimen kohtaamispaikan periaatteiden tiivistyvän kohtaamisen taitoon. Se tarkoittaa lapsilähtöisyys oli kynnyksettömyyttä, helppoa saavutettavuutta, läheisyyttä, moniammatillisen tuen saatavuutta, vertaisuutta ja lupaa olla sellainen kuin on.

Kuuntelu ja kuulluksi tuleminen koettiin koskevan niin vertaisia kuin ammattilaisia. Yhdistykset ovat tärkeässä roolissa ja linkkinä yhdessä tekemiselle ja eri toimijoiden verkostoitumiselle.

Nämä asiat puhuttivat Etelä-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Pohjois-Karjalan väki saa erikseen infoa.

 

Aina saa olla yhteydessä!

 

Lisätietoa Täyskäsipäivistä:

Kuopio eila-mari.vaatainen(a)mll.fi
Mikkeli leila.prusila(a)mll.fi
Joensuu elina.honkaselka(a)mll.fi
Jyväskylä heidi.kirkonpelto(a)mll.fi

 

 

Mummon kanssa mustikkaan

Kylämummi- ja vaaritoimintaa voi olla monenlaista. MLL:n Järvi-Suomen piirissä kehitettiin vuosina 2015 - 2016 luontomummi- ja vaaritoimintaa Mummon kanssa mustikkaan -projektissa. Löydät alta toiminnan oppaan sekä esitteet yhdistykselle ja vapaaehtoisille.

Linkkivinkit Mummon kanssa mustikkaan toiminnan tueksi:

 • http://jarvi-suomenpiiri.mll.fi/tule-mukaan/toimintamahdollisuudet-vapaaehto/kylamummi-ja-vaaritoiminta/mummon-kanssa-mustikkaan/
 • http://www.sll.fi/ajankohtaista/pappa-pitkospuille/pappa-pitkospuille
 • http://www.ikivihreamalli.fi/node/127
 • http://www.luontoliitto.fi/materiaalit/verkkojulkaisut/perheretken_vinkkivihkonen_web.pdf
 • http://www.luontoon.fi/aktiviteetit;jsessionid=21A31F40F2EF2888DBEB25CDD467368E
 • http://www.metsamieli.fi/Etusivu/
 • http://www.vihreaveraja-hanke.fi/tuotteet-palvelut/luontoavusteisen-toiminnan-vuosi/