Selviydytään kiusaamisesta

Nuori nojailee puuhun järvenrannalla.
📸Hugo Korhonen

Oletko kokenut kiusaamista? Vaikuttavatko kiusaamiskokemukset mielialaasi, itsetuntoosi tai sosiaalisiin suhteisiisi? Selviydytään kiusaamisesta on MLL:n toimintaa, joka tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille nuorille. 

Tiedetään, että kiusaamisella voi olla monia pitkäaikaisia seurauksia. Jos tukea ei saa, käsittelemätön kokemus saattaa vaikuttaa pitkälle nuoren elämään. Toiminnan tavoitteena on puuttua kiusaamisen aiheuttamiin haasteisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

Selviytyjät-vertaisryhmiä järjestetään Jyväskylässä, Kuopiossa ja Joensuussa. Ryhmä on tarkoitettu kiusaamista kokeneille noin 12–21-vuotiaille nuorille kiusaamiskokemuksen käsittelyn tueksi. Ryhmät kokoontuvat 9-10 kertaa ja uudet ryhmät käynnistyvät aina keväisin ja syksyisin. Ryhmän tavoitteena on vahvistaa sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt, itsetuntoa, mielialaa tai sosiaalisia taitoja.  

Selviytyjät-vertaisryhmässä pohditaan kiusaamisen vaikutuksia omaan elämään ja sosiaalisiin suhteisiin. Yksilö- ja ryhmäharjoitteiden avulla käsitellään kiusaamiskokemusta ja vahvistetaan itsetuntoa, mielialaa sekä elämänhallinnantaitoja. Harjoitusten avulla jaetaan ajatuksia, tunteita, kokemuksia ja kiusaamisen seurauksia nykyisyyteen. Ryhmässä pyritään irti kiusaamiskokemusten aiheuttamista rajoituksista ja luodaan positiivisempaa tulevaisuudenkuvaa. Seuraavat vertaisryhmät alkavat syksyllä 2024, tarkemmat tiedot tapahtumissa.

Yksilöohjauksessa käsitellään kiusaamiskokemuksia yksilötapaamisissa työntekijän kanssa. Yksilöohjausta tarjotaan koko Järvi-Suomen piirin alueella (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) livenä tai etänä. Tapaamisia voidaan järjestää 1–5 tarpeen mukaan. Yksilöohjauksessa voi käydä myös ennen ryhmään siirtymistä.   

Selviytyjät-verkkovertaisryhmien avulla entistä useampi nuori saa tukea kiusaamiskokemuksensa käsittelyyn asuinpaikasta riippumatta. Ryhmiin voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. 

Järjestämme koulutuksia nuorten kanssa toimiville ammattilaisille ja alalle opiskeleville. Koulutuksissa sisältöinä mm. kiusaaminen ilmiönä, kiusaamisen jälkihoito sekä menetelmät kiusaamista kokeneen lapsen ja nuoren kohtaamiseen ja tukemiseen. 

Myös Nuortennetti sekä Lasten ja nuorten puhelin auttavat sinua, jos haluat jakaa kokemaasi! Kiusaamisesta saat lisätietoja täältä.