Kokemuksia ymä-toiminnasta

"Olen tutustunut MLL:n vapaaehtoisena syyrialaiseen perheeseen, joka on asunut Suomessa noin vuoden. Perhe on kokenut rankan sodan ja pakolaisuuden Turkissa.

Perhe tarvitsee apua kaupassa käymiseen, koska heillä ei ole autoa. Ostoskassien sisälle kantamisen jälkeen he pyytävät minua aina jäämään teelle tai aterialle. Perhe on myös vieraillut minun perheeni luona.

Koen usein olevani suomen kielen ja kulttuurin tulkki ja suomen opintojen sparraaja. Suomen oppiminen on tärkeää, sillä Suomessa ei pärjää kurdilla, turkilla eikä arabialla. Perhe tietää, että kieli on avain suomalaiseen yhteiskuntaan.

Intensiivisten keskusteluiden ja säännöllisten tapaamisten ansiosta välillemme on syntynyt käsittämättömän nopeasti lämmin ja sydämellinen ystävyys. Puhumme, halaamme, nauramme ja itkemme kuin vanhat ystävät. Tuntuu, että meidät on tarkoitettu kulkemaan yhteisellä tiellä juuri nyt."

- Sari, MLL:n vapaaehtoinen

"Olen tutustunut MLL:n kautta Yahimbaan, joka on kotoisin Nigeriasta ja asunut perheensä kanssa Kuopiossa muutaman vuoden. Yahimba opiskelee kaupallista alaa saadakseen töitä Suomesta.

Tapasin Yahimban ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten. Tapaamme kerran pari kuukaudessa ja käymme mm. keilaamassa, elokuvissa, kahviloissa ja taidemuseoissa. Olemme ystävystyneet siinä määrin, että Yahimban perhe on käynyt meillä pariin kertaan kylässäkin.

Yahimba on lämmin ja avoin ihminen, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Tuntuu, kuin olisimme tunteneet pidempäänkin. On mahtavaa saada tutustua eri kulttuurista tulevaan perheeseen ja auttaa heitä tuntemaan olonsa kotoisaksi Suomessa. Yahimba kertoi, että olin ensimmäinen suomalainen, johon hän tutustui, ja tapaamisemme kuulemma muutti hänen käsitystään suomalaisista.

Haluan kiittää Yahimbaa ystävyydestämme, joka on minulle todella arvokasta. Voin suositella maahanmuuttajaäitien parissa tehtävää vapaaehtoistoimintaa lämpimästi kaikille, joita vähänkin kiinnostaa."

- Kirsi, MLL:n vapaaehtoinen