MLL:n lastenhoitoapu päättyy Järvi-Suomen alueella

6.6.2024

MLL:n lastenhoitoapu päättymässä Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on tarjonnut perheille tilapäistä lastenhoitoapua. Avustusten merkittävien leikkausten, käyttäjämäärän laskun ja välitysjärjestelmän ylläpidon päättymisen takia tilapäinen lastenhoitoapu tulee päättymään Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa tämän vuoden lopussa.

- Olemme halunneet auttaa perheitä ja koittaneet pitää hoitajavälitystä yllä mahdollisimman pitkään, mutta jo useamman vuoden ajan piirin saamat avustukset ovat pienentyneet. Nyt on tultu tilanteeseen, jossa tiedossa olevalla rahoituksella ei ole enää mahdollista jatkaa lastenhoitoapua. Lastenhoitoavun päättyminen on esimerkki siitä, miten järjestöihin kohdistuvat avustusten leikkaukset tulevat näkymään ihmisten arjessa, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Päivi Turkia.

Tilapäisen lastenhoitoavun tilanne Järvi-Suomen piirissä on jo usean vuoden ajan ollut muutoksessa. Toiminta on lopetettu Pohjois-Karjalassa vuoden 2023 alkupuolella ja Mikkeliä lukuun ottamatta Etelä-Savossa 2024 vuoden alkupuolella hyvinvointialueavustusten leikkausten seurauksena. Lisäksi MLL:n piirien yhteisen välitysjärjestelmän ylläpitäminen on päätetty lopettaa, koska välitysjärjestelmästä aiheutuvat kulut nousisivat tulevaisuudessa merkittävästi. Ilman välitysjärjestelmää tilapäisen lastenhoitoavun toteuttaminen MLL:n Järvi-Suomen piirissä ei ole mahdollista. 

Vuonna 2023 käyttäjäperheitä oli reilut 260. Palvelu on näille perheille ollut merkittävä tuki arkeen ja jaksamiseen, sillä se on kustannuksiltaan monen saavutettavissa.

- Olemme erittäin pahoillamme, että jatkossa monet perheet jäävät ilman lastenhoitoapua, Päivi Turkia toteaa.

 

Fakta:

  • MLL:n Järvi-Suomen piiri on saanut avustusta toimintaan yksittäisiltä kunnilta ja osalta alueensa hyvinvointialueilta. Sen turvin on pystytty järjestämään hoitajien rekrytoiminen, kouluttaminen, ohjaaminen ja välityspalvelu.
  • Palkan hoitajalle maksavat perheet, eikä MLL:n piireille tule palvelusta tuottoja. Perhe toimii MLL:n välittämän hoitajan työnantajana.
  • Hoitajaa etsivä perhe voi jättää tilauksen MLL:n hoitajavälitykseen tai hakea itse alueen vapaita hoitajia eLastenhoito.fi-välitysjärjestelmässä.
  • Hoitajalle maksetaan palkkaa 10 euroa/tunti
  • Perhe voi käyttää lastenhoitoapua omien tarpeiden mukaan esimerkiksi työkiireiden tai opiskelun vuoksi, tai kun vanhempi haluaa hetken hengähtää.

Lisätietoja:
Päivi Turkia
MLL:n Järvi-Suomen piirin toiminnanjohtaja
paivi.turkia@mll.fi