Ystävyyssuhteiden merkitys lapsen ja nuoren elämässä
8.2.2022
Ystävyyssuhteet ovat merkittäviä nuoren kehitykselle. Ihminen on fyysis-psyykkis-sosiaalinen olento, jolle erilaiset ihmissuhteet ovat tärkeitä. Kun nuoren murrosikä lähestyy, muodostuu ystävistä yhä tärkeämpi osa nuoren elämää. Ystävyyssuhteet usein syvenevät ja samankaltaisuuden tavoittelu saattaa korostua. Leikkimisen ja touhuamisen sijaan ystävyydessä alkavat korostumaan luottamus, lojaalius ja asioiden jakaminen.
Vanhempana on kuitenkin tärkeää muistaa, että vaikka ystävistä muodostuukin lapsille suuri ja tärkeä osa heidän elämäänsä, ei ystävyyssuhde korvaa vanhempia. Molemmat ovat lapselle tai nuorelle tärkeitä. Vanhemman osana on olla läsnä sekä tukea ja kannustaa lasta hänen ystävyyssuhteissaan. Aikuinen on lapselle myös tärkeä kuuntelija ja keskustelukumppani, kun ystävyyksissä tulee vastaan pettymyksiä tai vaikeuksia.
Ystävyyssuhteet mahdollistavat myös tulevaisuudessakin tärkeiden ihmissuhdetaitojen harjoittelun. Harjoiteltavia taitoja ovat muun muassa kyky empatiaan, toisen huomioimiseen ja luottamukseen.
Jokainen tarvitsee myös yksinoloa kasvaakseen itsenäiseksi ja henkisesti vahvaksi ihmiseksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että yksin olo ja yksinäisyys ovat kaksi eri asiaa ja poikkeavat toisistaan täysin. Yksinäinen nuori voi alkaa ajattelemaan, että hänessä olisi jotain vikaa, sillä yksinäisyys usein heikentää itseluottamusta. Jos nuori ei pääse osaksi ryhmää, johon muut kuuluvat, vaan jää täysin ulkopuoliseksi, kokemus voi olla kovinkin ahdistava ja kivulias.
Yksinäisyyttä kokeva nuori tarvitsee vanhemman apua ja tukea. Tukea saadessaan nuoren itsetunto saattaa kohentua. Keskustellessaan vanhemman ja nuoren kannattaa yhdessä miettiä ratkaisuja tilanteeseen. Vanhempi voi myös yrittää kannustaa nuorta hankkimaan esimerkiksi uuden harrastuksen, jonka kautta on mahdollista löytää täysin uusia ystäviä.